Stichting O.N.E.
( Omzien Naar Elkaar)
BELEIDSPLAN 2023 – 2026
Inhoud
Inleiding…..………………………………………………………………………………….………………3
1. Missie/Visie……………………………………………………………………………………….…….….4
1.1 Doelstelling……………………………………………….……………………………….…………4
1.2 Strategie……………………………………………………………………………..………………..4
2. Huidige situatie……………………………………………………………………………………………5
2.1 Activiteiten van de organisatie……………………………..………….……………..……5
3. Algemene gegevens………………………………………………………..…………………………..6
3.1 Bestuur………………………………………………………………………………………….………6
3.2 Taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden…………………………………6
4. Beheer van het vermogen……………………………………………………………………………7
4.1 Werving van gelden………………………………………………………………………………7
Inleiding
Na de invasie van Rusland in Oekraïne op 24 februari 2022 kwam er een enorme vluchtelingenstroom binnen Europa op gang. Door de vluchtelingenstroom ontstond er al snel een groot tekort aan dagelijkse levensbehoeften voor zowel achtergebleven Oekraïners als voor vluchtelingen in Polen en Roemenië.
In samenwerking met een bestaande stichting werd de projectgroep ‘Hulp aan Oekraïne’ gestart die zich in eerste instantie richtte op inzameling en vervoer van hulpgoederen richting Oekraïne en de aangrenzende landen.
Ondertussen kwamen de eerste vluchtelingen in Barneveld en omgeving aan en werd een winkelpand geopend waar zij gratis spullen konden uitzoeken.
Na een jaar blijkt de hulp ook voor andere bewoners in Barneveld van meerwaarde te zijn omdat de oorlog energiearmoede, inflatie en financiële tekorten in ons land veroorzaakte.
Vanwege de groei van het project is besloten dat wij zelfstandig verder gaan, waarbij wij behalve voor mensen in Barneveld, ook zorg blijven dragen voor de inzameling van goederen voor de mensen in Oekraïne.
Er zijn contacten met verschillende lokale instanties en met elkaar willen wij mensen die niet goed mee kunnen komen in de samenleving, hoop geven door hen waar nodig te helpen.
Omdat omzien naar elkaar voor ons een fundamentele basishouding is, en de noodzaak van alle crises aantonen dat wij nodig zijn in de samenleving, hebben wij om ons werk voort te kunnen zetten de stichting O.N.E. (Omzien Naar Elkaar) opgericht.
Renzo Kok
1. Missie/Visie
Met de verzelfstandiging krijgt de winkel die bekend stond als ‘weggeefwinkel’, nu ‘De Goede Zaak’ als naam. De winkel blijft het punt waar goederen ingezameld worden en waar mensen welkom zijn om gratis kleding uit te zoeken. Een ander deel van de goederen gaat naar een opslaglocatie in Barneveld, vanwaar het vervolgens naar Oekraïne wordt gebracht en aldaar via lokale contactpersonen uitgedeeld.
De winkel fungeert als ontmoetingsplaats voor Oekraïners waarbij taallessen en creatieve workshops worden georganiseerd waarbij vooral de workshops hielpen als traumaverwerking.
Een groot deel van de bewoners rond ‘De Goede Zaak’ bestaat uit minima en nieuwkomers uit andere landen. Zij hebben inmiddels ook toegang tot de winkels via een stempelkaart systeem. Wij hopen dat iedereen die het nodig heeft de weg naar “De Goede Zaak’ weet te vinden, zodat wij ondersteuning kunnen vergroten.
1.2 Doelstelling
Onze doelstelling is: Omzien naar elkaar en mensen waar mogelijk hulp bieden. Wij willen ongeacht etnische achtergrond, cultuur, geloof of leefomstandigheden, dienstbaar zijn aan iedereen.
1.3 Strategie
In Barneveld willen wij de verbindende factor zijn en mensen helpen bij het integreren in onze samenleving, waarbij wij begeleiding, advies en praktische ondersteuning geven. Wij willen via contacten met lokale instanties onderzoeken op welk gebied wij een toevoeging kunnen zijn.
2. Huidige situatie
De winkel is drie dagen per week geopend van 10.00 tot 16.00.
De taallessen zijn afgerond, maar de creatieve avonden die een vorm van lotgenotencontact en/of traumaverwerking zijn, bestaan nog.
Enige tijd terug is het fietsenproject gestart, waarbij nieuwkomers fietslessen krijgen in samenwerking met een lokale instantie. Dagelijks zijn vrijwilligers bezig om gekregen fietsen te repareren en inmiddels heeft de winkel een eigen magazijn. Op deze afdeling werken ook enkele mensen die via andere hulpinstanties een vorm van dagbesteding vonden. Zo hebben ook enkele Nederlandse en Oekraïense vrijwilligers een betaalde baan gevonden via het andere werk in de winkel zelf.
Ook hebben we een vervoersservice voor vluchtelingen.
Momenteel zijn er vijftig vrijwilligers werkzaam voor de stichting ONE.
2.1 Activiteiten van de organisatie
Om de samenhang in de wijk te vergroten zijn wij in gesprek met lokale instanties om te onderzoeken waar wij elkaar en de wijk kunnen versterken en ondersteunen. Een paar organisaties zijn gevestigd in dezelfde wijk als “De Goede Zaak.” De speelgoedbank die in 2022 rond Sinterklaas wordt opgezet, blijft een vast deel van onze winkel.
Afhankelijk van economische factoren en persoonlijke omstandigheden van de bewoners, zullen wij ons in blijven zetten voor iedereen die het nodig heeft.
3. Algemene informatie
Statutaire naam : Stichting O.N.E. Barneveld
Informele naam : Stichting ONE (Omzien Naar Elkaar)
Opgericht : 17 maart 2023
KvK nummer : 89815513
Banknummer (IBAN) : NL95RABO 0367647842
Fiscaal nummer (RSIN) : 865120821
Bezoekadres : Korenbloemstraat 12
Postadres : Hackfortlaan 8, 3771 XD te Barneveld
Telefoonnummer : 06 27156250
Website : www.onebarneveld.nl
Activiteiten : Zie website
3.1 Bestuur
Het bestuur bestaat uit vijf personen, te weten een voorzitter, secretaris, penningmeester en twee algemeen leden. Het bestuur is onafhankelijk en gezamenlijk bevoegd.
R. Kok – voorzitter
A.M. van Ginkel-van Luttikhuizen – penningmeester
H.J.A. Cheddie-van Manen – secretaris
G. Konstapel – algemeen lid
Vacant — PR
3.1 Taken en verantwoordelijkheden
Het bestuur:
– Is verantwoordelijk voor uitvoering van de werkzaamheden behorende bij de doelstelling.
– Het is verantwoordelijk voor de 50 vrijwilligers die werkzaam zijn op diverse onderdelen.
– Is verantwoordelijk voor een goede werksfeer en begeleiding voor mensen die via lokale instanties werkervaring bij ons komen opdoen.
– Is verantwoordelijk voor een gezond financieel beleid.
– Vergadert minimaal 5 keer per jaar en maakt hier notulen van.
– Neemt besluiten over aanvullende doelen, zet deze op en begeleid de uitvoering ervan.
– Het bestuur krijgt geen vergoeding. Het bestuur werkt op vrijwillige basis
4. Beheer van het vermogen
Het bestuur van de stichting is verantwoordelijk voor het beheer van het vermogen. Zij maakt jaarlijks een begroting en een jaarrekening. Zij beheren de gelden en besteden deze voor de genoemde doelen.
Behalve de vaste kosten voor de winkel komen overige gelden ten goede aan de doelstelling. De stichting heeft geen winstoogmerk, maar streeft wel naar een kleine buffer, gezien mogelijk nieuw te realiseren doelen. Ook willen wij ten alle tijden de mensen van de doelgroep ondersteunen .
Vijftig vrijwilligers zijn werkzaam voor de stichting en ontvangen geen vergoeding.
4.1 Werving van gelden
De stichting is voor het realiseren van haar doelstellingen afhankelijk van giften. Deze worden gegeven door particulieren en bedrijven. In samenwerking met kerken en scholen willen wij ook acties organiseren om fondsen te werven.
De stichting keert geen beloningen uit.